Kontakt: steroidscent@gmail.com Ceny sterydów
STEROIDSCENTER - Centrum Informacji o Sterydach! sterydy doping kulturystyka anaboliki koksy ceny cykle opis steroid Dieta bez wyrzeczeń

Dieta bez wyrzeczeń


Proszę pamiętać o tym, że odchudzanie (każdym sposobem) jest jak huragan przechodzący przez organizm człowieka. Zadaniem lekarza prowadzącego pacjenta przez taką burzę metaboliczną jest spowodowanie, aby ten proces przebiegał w miarę łagodnie. Trzeba jeść zdrowo, aby mieć prawidłowy metabolizm. Chudnięcie przy obecnej nadwadze lub otyłości jest efektem naprawiania się metabolizmu. Dla pacjenta ważniejsze jest zmniejszenie wagi ciała (efekt estetyczny). Dla lekarza - prawidłowy metabolizm. Istotne jest to, aby zarówno pacjent, jak i jego lekarz osiągnęli swój cel, najlepiej jednym i w dodatku smacznym sposobem.

Prawie każda dieta zmniejszająca masę ciała (dieta redukcyjna) niesie ze sobą ryzyko wystąpienia różnych niepożądanych objawów, ponieważ nie dostarczamy organizmowi niezbędnych ilości soli mineralnych oraz witamin. Na ogół wynika to z niestosowania się do zaleceń diety lub z jej złej konstrukcji. Często podczas kuracji odchudzającej dochodzi do osłabienia struktury kości i stawów oraz do pogorszenia się stanu zębów. Wiele osób skarży się na bóle głowy, osłabienie fizyczne, zaparcia, biegunki, zaburzenia koncentracji oraz pamięci. Dlatego też podczas odchudzania należy konsultować się ze swoim lekarzem przynajmniej jeden raz w miesiącu.

Dieta polega na pewnym ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów (cukrów) przy zachowaniu rozsądnych ilości białka i tłuszczu.

Dieta ma trzy fazy:
Pierwsza zasada zdrowego odżywiania to:

Nie głoduję
Nie głoduję, to znaczy, że unikam uczucia głodu - gdy w ciągu dnia, między głównymi posiłkami czuję, że za chwilę powinienem coś zjeść, to szukam czegoś zdrowego do przekąszenia. Dlatego dobrze jest nosić ze sobą niewielki, aczkolwiek treściwy posiłek, np. orzechy. Jeżeli uczucie głodu najdzie nas późno wieczorem, wtedy należy zjeść coś lekkiego. Stosując DIETĘ BEZ WYRZECZEŃ można jeść po godzinie 18.00 i schudnąć.

Dlaczego nie powinno się głodować (poza zaplanowaną głodówką leczniczą)? Dlatego że podczas głodowania:
PRZYKŁADY PRZEPISÓW

Poniżej podałem kilka przepisów na posiłki aby uzmysłowić Państwu, że odchudzanie może i powinno być przyjemne. Wybrane przykłady są proste do wykonania, a przygotowanie posiłku nie powinno zabrać dużo czasu.

ŚNIADANIA:

Jaja faszerowane pastą pieczarkową
3 jajka ugotowane przeciąć na pół, wydrążyć żółtka; farsz: dokładnie zetrzeć razem: 1 żółtko + 2 duszone pieczarki + zeszklone, drobno pokrojone ćwierć cebuli + przyprawy do smaku (pieprz, sól, musztarda, odrobina majonezu bezcukrowego).

Zawijaski
Twarożek
Dokładnie zmieszać 150 g sera białego + 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, dodać pół pęczka szczypiorku lub 3 rzodkiewki lub ćwierć cebuli lub ćwierć startego świeżego ogórka oraz sól do smaku.

OBIADY

ZUPY - podam przykłady gęstych zup, które mogą wystarczyć za cały obiad dla jednej osoby lub pół obiadu dla dwóch osób.

Pieczarkowa
1 łyżkę masła rozpuścić na wolnym ogniu - tak, aby nie przypalić, dodać drobno posiekane pół cebuli, zeszklić, dodać 50 ml wody lub cienkiego bulionu, dodać 400 g pokrojonych w kostkę pieczarek i dusić pod przykryciem przez 10 minut. 4 łyżki jogurtu (lub śmietany) oraz sól i pieprz dodajemy na końcu i wszystko mieszamy.

Porowa z serem
Odciąć ciemnozielone liście od 3 średnich porów, a jasne części pociąć na plastry o grubości 0,5 cm. 1 łyżkę masła rozpuścić na wolnym ogniu - tak, aby nie przypalić (ewentualnie dodać drobno posiekane ćwierć cebuli i zeszklić na maśle), dodać 50 ml wody lub cienkiego bulionu, dodać plastry z pora i dusić, aż będą miękkie, dodać pół kostki (50 g) sera topionego (według mnie najlepszy jest Złoty Ementaler) i zmiksować.

Porowa z kalafiorem
Odciąć ciemnozielone liście od 3 średnich porów, a jasne części pociąć na plastry o grubości 5 mm. 1 łyżkę masła rozpuścić na wolnym ogniu - tak, aby nie przypalić (ewentualnie dodać drobno posiekane ćwierć cebuli i zeszklić na maśle), dodać 50 ml cienkiego bulionu, dodać plastry z pora, i dusić aż będą miękkie, dodać ćwierć rozgotowanego małego kalafiora i zmiksować.

II DANIA

Mięso (jako główne danie) z surówką z białej kapusty
Mięso ugotować, upiec lub usmażyć - jak kto lubi. 200 g białej kapusty pokroić, dodać sól i odrobinę pieprzu, wymieszać, odczekać około 10 minut, dodać jogurt naturalny lub sos majonezowy.

Krwisty befsztyk z surówką typ włoski
Grubo pokroić: 2 pomidory, 1 ogórka, 2-3 kawałki selera naciowego, 1 paprykę zieloną; drobno pokroić pół cebuli; zmiażdżyć 1 ząbek czosnku z odrobiną soli, nie miażdżyć ani nie kroić kaparów (100 g). Dodać po jednej łyżeczce oregano, tymianku, bazylii i wszystko wymieszać. 5 minut przed podaniem wlać 2 łyżki octu winnego i wymieszać. Tuż przed podaniem wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. Na końcu obsmażyć krótko 2 steki z polędwicy na maleńkiej ilości oliwy, na samym końcu posolić mięso.

Kotlety mielone (bez bułki tartej) ze szpinakiem serowym
Zmielić 200g mięsa i pół cebuli, dodać 1 jajo, oraz przyprawy do smaku (odrobinę soli, pieprz) i wszystko dokładnie wymieszać. Do 400 g szpinaku miksowanego rozmrożonego dodać 50 ml cienkiego bulionu, powoli doprowadzić do wrzenia, często mieszając, dodać 1-2 roztarte z solą ząbki czosnku, około 100g sera pleśniowego, gotować aż ser się rozpuści.

KOLACJE:

Maczany seler naciowy
5 łodyg selera naciowego maczać w przygotowanym sosie: do 150 ml jogurtu naturalnego dodać bardzo cienko pokrojony (obrany ze skórki) ogórek i roztarty z solą 1 ząbek czosnku, dokładnie wymieszać i zajadać ze smakiem.

Ogórek w jogurcie
Cieniutko pokroić dokładnie umyty, nie obrany ze skórki zielony ogórek; drobno posiekać pęczek koperku i pół pęczka szczypiorku, posolić, popieprzyć, odczekać 5 minut i zalać 150 ml jogurtu naturalnego. Spożywać schłodzone.

Sałatka szopska szybka
Pokroić w duże kawałki: połowę opakowania sera feta, 1 pomidor, pół papryki zielonej (bez pestek), pół świeżego ogórka; drobno pokroić pół cebuli; dodać przyprawy (np. bazylię) - wszystko delikatnie wymieszać.

» Strona główna

» Produkty

» Cennik

» Kontakt

» Forum

» Doping

» Dieta

» Trening